Sag: Hotel Phønix (ophævet)

Rosensgade 64, Odder

Odder
Forhusbygningen (1800-tallet). F. 1984. Ophævet 2017

Kro / hotel
Stationsby - Den ældre bykerne

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at for¬husbygningen (1800-tallet) på Ro-sensgade 64, Odder Kommune, det tidl. Hotel Phønix, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en fortsat fredning. Det tidligere hotel fremstår med et i hovedtrækkene traditionelt klassicistisk udtryk, og bygningen udgør uden diskussion et markant indslag i gadebilledet. Bygningens ydre kvaliteter er dog svækket af det store antal tagkviste, de nyere indgangsdøre og termovinduerne i kælderen, der virker fremmede for bygningens i øvrigt traditionelle udseende. I det indre er der kun bevaret en meget beskeden andel af oprindelige bygningsdele, først og fremmest hoved- og bagtrappe, skorstenskerner og visse skillevægge. Ellers fremstår etagerne med moderne lejlighedsindretning og nye materialer overalt, uden vidnesbyrd om den oprindelige funktion som hotel og restaurant. Bygningen blev i sin tid fredet som en karakteristisk repræsentant for hotel-byggeri fra sidste halvdel af 1800-tallet. Efter 1980’ernes ombygning til ung-domsboliger og den senere indretning til større lejligheder kan dette ikke længere siges at have gyldighed. Slots- og Kulturstyrelsen finder, at fredningsværdierne i det tidligere Hotel Phønix er gået tabt og ikke meningsfuldt kan genoprettes, hvorfor fredningen ophæves.

Fredning og bevaringsdeklaration aflyst i tingbogen

Bygning uden fredning/bevaring Rosensgade 64A