Sag: Klokkestræde 4 (fredning ophævet)

Klokkestræde 4, Samsø

Klokkestræde 4 (fredning ophævet)
Klokkestræde 4
Samsø
Forhuset (før 1812). F. 1964.* Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset på Klokkestræde 4 i Nordby, Samsø, har de kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Bygningen står i det ydre som et velbevaret eksempel på et beboelseshus med stald fra omkring år 1800 med stråtag og egnskarakteristisk bindingsværk. I det indre er bygningen kendetegnet ved en nyere planløsning og delvis nyere overflader på gulve og vægge. Køkkenet ligger i åben forbindelse med stuen, hvor den langsgående midterskillevæg er fjernet, således at stuen er gennemlyst. Hertil kommer, at det markante murede massiv omkring skorstenen i køkkenet er fjernet. Den nyere indretning og de tilhørende nye overflader har i meget høj grad svækket fredningsværdierne i det indre, og udtrykket harmonerer ikke med bygningens alder og ydre arkitektoniske fremtoning. De få ældre bygningsdele, der er bevaret i det indre, begrænser sig til loftets bjælkelag og brædder samt enkelte fyldingsdøre med tilhørende gerichter, hvilket ikke vurderes at være tilstrækkeligt til en opretholdelse af fredningen. Slots- og Kulturstyrelsen noterer sig, at bygningen er omfattet af en lokalplan med bevaringsbestemmelser.

Bygning med bevaringsværdi 1 Klokkestræde 4