Sag: Ved Kæret 10 (fredning ophævet)

Ved Kæret 10, Samsø

Ved Kæret 10 (fredning ophævet)
Ved Kæret 10
Samsø
Forhus (1840) med sidebygning (1848 og senere). F. 1965. Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhus med sidebygning på Ved Kæret 10, Nordby, Samsø Kommune har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Bygningen står i det ydre som et velbevaret eksempel på et standsvendehus fra 1700-tallets Nordby med stråtag og egnskarakteristisk bindingsværk Mod haven er bageste fag af sidehuset dog opført i grundmur, hvilket afviger fra den traditionelle byggeskik, ligesom den nyere terrassedør ikke harmonerer med den traditionelle byggeskik. I det indre er forhus og sidehus udover forstuen præget af en delvis nyere og åben planløsning, hvilket særligt kommer til udtryk i den gennemlyste stue, skabsgangen og den åbne overgang til køkkenet, der er placeret i sidehuset. Forhusets tidligere midterskillevæg og oprindelige inddeling i mindre rum er svært aflæselig, og er nu blot markeret ved en stolpe opstillet under en af loftbjælkerne. Materialeholdningen i det indre er traditionel, men generelt nyere, herunder gulvene lagt med flyverstød, flere steder nyere gerichter, nyere, men traditionelt udførte fyldingsdøre samt gulvenes niveaufri overgange uden dørtrin. Den ændrede plandisposition og de næsten overalt fornyede materialer har reduceret den kulturhistoriske fortælling og dermed svækket fredningsværdierne betydeligt. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ikke, at bygningens indre fredningsværdier meningsfuldt kan genoprettes.

Bygning med bevaringsværdi 1 Ved Kæret 10