Sag: Karups Gård (fredning ophævet)

Gammel Torv 12-14, Frederikshavn
Købmandsgård

Karups Gård (fredning ophævet)
Gammel Torv 12-14
Frederikshavn
Omfang:
Forhuset (sidste halvdel af 1700-tallet) og de tre bagved liggende længer (ca. 1825) samt gårdspladsens brolægning. F. 1985.* Oph. 2012
3
0
Købmandsgård
Købstad - Den gamle bykerne
Belægning, fortov ; Gårdrum, gårdsplads

02-10-1991
426/813-0002

08-08-1985
621-14-43/84

07-06-2012
Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at Karups Gård bestående af forhuset (sidste halvdel af 1700-tallet, nyopbygget i 1992) og de tre bagvedliggende længer (ca. 1825, to længer nybygget i 1992) samt gårdspladsens brolægning, Gammel Torv 12, Frederikshavn Kommune, længere har de arkitekturhistoriske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde opretholdelsen af fredningen. Anlægget blev fredet i 1985 med begrundelsen: ”Det usædvanligt velbevarede købmandsgårdskompleks er af stor kulturhistorisk og miljømæssig værdi. Det indgår endvidere i den som helhed bevaringsværdige bebyggelse Fiskerklyngen”. På fredningstidspunktet var bygningerne i meget dårlig stand, og forfaldet blev værre i årene, der gik. På baggrund af den tekniske dårlige stand og ændret funktion blev resultatet af istandsættelsen, at husene enten helt blev udskiftet som vest- og sydfløjen eller ombygget til ukendelighed som nordfløjen. Kun længen mod øst står som en troværdig restaurering af en fredet bygning. Anlægget blev ved istandsættelsen foreløbig reddet for eftertiden, men den fredningsværdige kulturhistoriske værdi er gået tabt. Der er ikke noget tilbage af Karups Gård, og Kulturstyrelsen vil på den baggrund ophæve bygningsfredningen.
2011-7.82.04/813-0002

25-09-2013

Undersøgelse
Beskrivelse:
Gammel Torv 012-014, Karups Gård, matr.nr. 154, Frederikshavn bygrunde. Summarisk bygningshistorisk redegørelse. 1 side samt tegninger. Usigneret. Efteråret 1977. Gammel Torv 012-014, Karups Gård, matr.nr. 154, Frederikshavn bygrunde. Summarisk bygningshistorisk redegørelse. 1 side samt fotografier. Erik Einar Holm. Oktober 1989.

Bygning med bevaringsværdi 1 Gl. Torv 12A
Bygning med bevaringsværdi 1 Gl. Torv 14A