Sag: Dommergården (fredning ophævet)

Nytorv 19-21, Frederikshavn
Købmandsgård

Dommergården (fredning ophævet)
Frederikshavn
Omfang:
Det firelængede bygningsanlæg (forhus og søndre sidebygning opført som købmandsgård 1856, baghuset ældre). F. 1985. * Oph. 2012
2
0
Købmandsgård
Købstad - Den gamle bykerne

19-12-1985
621-14-41/84

06-03-2009
2009-7.83.03/813-0001

11-06-2012
Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at Dommergården – bestående af det firlængede bygningsanlæg (forhus og søndre sidebygning opført som købmandsgård 1856, baghuset ældre), Nytorv 19, Frederikshavn Kommune, ud fra en samlet vurdering længere har de kulturhistoriske eller miljømæssige værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen, og skal på den baggrund udtale sig for en ophævelse af fredningen. Forhuset er udefra set et velbevaret eksempel på forhuset til en stor købmandsgård. Det indre er imidlertid præget af årtiers ombygninger. Små rum er slået sammen til store, mure er gennembrudt, de fleste overflader er nye, og nye elementer er tilført. Dommergårdens facade mod Nytorv har arkitektonisk værdi. På den baggrund skal Kulturstyrelsen indstille, at Dommergården udpeges som bevaringsværdig.

Bevaringsværdig bygning Nytorv 23
Bevaringsværdig bygning Nytorv 19