Vangegemmerhusets kulturhistoriske værdi knytter sig til, at det er det eneste bevarede af oprindeligt tre vangegemmerhuse i Nexø. De lå alle ved indfaldsvejene til Nexø: fra nord – Svaneke, øst – Rønne og syd – Dueodde. Bygningens placering ved indfaldsvejen beretter om den ene af vangegemmerens funktioner, nemlig at åbne og lukke leddet for de forbipasserende. Hertil kommer placeringen ved byvangen, der vidner om, at vangegemmeren ligeledes skulle holde opsyn med borgernes kreaturer og afgrøder. Vangegemmerhuset er således et bevaret vidnesbyrd om dengang Nexø var en by beboet af landmænd og fiskere, og dokumenterer således en vigtig del af Nexøs fortid.
Den kulturhistoriske værdi knytter sig endvidere til Vangegemmerhusets materialeholdning, idet både beboelseshuset, lokumsbygningen og brøndskuret er opført af sandstensbrokker, som vidner om Nexøs tidligere storhedstid som leverandør af sandsten til byggematerialer. Frederik V (1723-1766) åbnede i 1754 et stenbrud på Bornholm, og den smukke rødlige Nexøsandsten blev et vigtigt byggemateriale i anden halvdel af 1700-tallet. Sandstenen blev brudt og udskibet i store blokke. Ved brydningen opstod mange broksten, der ikke kunne sælges, men som i stedet blev anvendt som et lokalt byggemateriale, hvilket man også kan se i Vangegemmerhusets ydervægge.
De to indgangsdøre og de to skorstenspiber vidner endvidere om, at der på et tidspunkt har boet flere familier i det lille hus. Hertil kommer, at lugen i østgavlen vidner om, at tagetagen blev brugt til opmagasinering af korn og afgrøder. Den lille luge i vestgavlen er et vidnesbyrd om, at man tillige opbevarede master i tagrummet.
I det indre knytter den kulturhistoriske værdi sig til den ældre planløsning, herunder i særdeleshed de to små forstuer og køkkenet
med det opmurede køkkenildsted mod øst samt, at tagrummet på traditionel vis er uudnyttet. Hertil kommer de ældre bygningsdele som den stejle ligeløbstrappe, skorstenene, de synlige bjælker og loftbrædder med lister, revledøre med ældre beslag, hængsler og klinkefald, der alle er med til at understrege bygningens alder.