Sag: Elers Kollegium

Store Kannikestræde 9, København
Med omgivelser fredet
Beboelseskompleks

Elers Kollegium
Store Kannikestræde 9
Omfang:
Forhuset (1702-05 af Johan Conrad Ernst), de to havepavilloner (1730 af Johan Cornelius Krieger) og hegnsmurene (1730) samt smedejernsgitteret (antagelig 1739). F. 1918. Udv. 2000.
Beskrivelse:
"Jf. Bilag til Bygningssynets møde den 27. oktober 1999. Bygningshistorie og beskrivelse: Forhuset er opført 1702-05 efter tegninger af kgl. Bygmester Johan Conrad Ernst, men nedbrændte, bortset fra ydermurene, ved Københavns Brand i 1728. Efterfølgende istandsattes bygningen ved overlandbygmester J.C. Krieger, som antagelig også har tegnet de to bagvedliggende havepavilloner og gitteret herimellem samt muren omkring haven. Det seks fag lange, treetages forhus har rødkalket facade, smykket af otte kolossallisener, samt heltag med tre kviste. Fra det midtstillede portrum - i hvilken man finder den åbne baroktrappe - er der adgang til den bagvedliggende have, der på de tre øvrige sider omsluttes af en Rødkælet mur. I haverummets sider ligger - sammenbygget med mure - to kvadratiske, rødkalkede havepavilloner med teglhængte valmtage. Pavillonerne forbindes på tværs i haven af et smedejernsgitter med en to-fløjet låge i midten. Smedejernsgitteret: der antages at stamme fra Kriegers ombygning af huset omkring 1730 - er udformet som en række af to meter høje, sortmalede smedejerns-""spyd"" med forgyldte spidser, nedfældet i en stensokkel eller stenrem. Vedligeholdelsestilstand: Gitteret virker flere steder rusttæret. Kommuneatlas: Gitteret er ikke omtalt i bydelsatlas Indre By/Christianshavn."
3
0
Beboelseskompleks
Hovedstad - Den gamle bykerne
Stakit ; Mur

19-03-1973
B851-25-72

23-12-1918
33/18

Fredningsudvidelse
11-09-2000
Begrundelse:
Jf. brev af den 31. maj 2000. Begrundelsen for udvidelsen af fredningen er, at smedejernsgitteret (antagelig 1730) mellem de fredede havepavilloner har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en udvidelse af den eksisterende fredning hermed. Gitteret - som markere grænsen mellem den brolagte baggård og den bagvedliggende have - udgør en væsentlig del af helheden i den fredede ejendom.
1996-912/101-0023

Undersøgelse
Beskrivelse:
Store Kannikestræde 009, Elers Kollegium, Klædebo kv. 32. Farvearkæologisk undersøgelse. Facade og trapperum. Bd. I, 23 sider tekst og tegninger. Bd. II, fotografier (21 optagelser). Lene Larsen. December 1991.

Fredet bygning Store Kannikestræde 9
Fredet bygning Skindergade 10