Sag: Vestergade 29-31 (ophævet)

Vestergade 29-31, København

Vestergade 29-31 (ophævet)
Vestergade 29-31
Forhusene (østre forhus 1798-99, vestre forhus 1796-97). F. 1959.* Ophævet 2017

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder, at begge forhusene i Vestergade 29-31 som følge af de talrige ombygninger og ukarakteristiske tilføjelser – både i det ydre og det indre – ikke længere har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. I det ydre fremstår forhusenes facader dog velintegrerede i Vestergades gadebillede i kraft af bygningernes klassicistiske elementer som kvadrede underfacader, kordongesimser, glatpudsede overfacader samt korspostvinduer med todelte underrammer. Den brede og sammenhængende hovedgesims understreger samtidig bygningshistorisk samhørigheden med Vestergade 33, der sammen med disse huse blev væsentligt ombygget i begyndelsen af 1900-tallet. I det indre er sket en række ændringer, der forringer bygningernes arkitektoniske og kulturhistoriske værdi, og som ikke meningsfuldt lader sig rekonstruere. Det gælder navnlig de store ændringer af adgangsforholdene, herunder ombygningerne af portrummene og den manglende hovedtrappe i Vestergade 31 med deraf tilhørende utraditionelle planløsninger til følge. Generelt for begge forhuse er tillige nye gulve, mange nye døre, nedsænkede lofter, glasvægge og nye vægoverflader, der navnlig er fra omkring år 2000. Samlet set vurderer Slots- og Kulturstyrelsen derfor, at de få tilbageværende fredningsværdier ligger i Vestergade 29 – de ældre korspostvinduer, hovedtrapperummet, dele af planløsningen samt de oprindelige eller ældre snedkerdetaljer – og at disse ikke er tilstrækkelige til en opretholdelse af fredningen af forhusene i Vestergade 29-31. Samtidig skal styrelsen dog anbefale Københavns Kommune gennem en bevarende lokalplan at værne om forhusenes facader.

Bygning med bevaringsværdi 1 Vestergade 29