Sag: Nytorv 19

Nytorv 019, København

Nytorv 19
Forhuset, sidehuset samt det vinkelret herpå sammenbyggede trappehus (1797). F. 1945. Udv. 1996.*
Beskrivelse:
Bygningen er grundmuret og står mod gården gulmalet med hvide vinduesrammer. Taget er teglhængt. Hele ejendommen er opført i 1797 for købmand Hans Jessen. Forhuset er allerede fredet og fredningslinien går gennem det i hjørnet af bygningen beliggende rum. Fredningsforslaget omfatter derfor resten af bygningen som er i en naturlig sammenhæng med det allerede fredede, det vil sige hjørnefaget, de tre fag af sidehuset, indeholdende stuer og køkken samt den lille vinkelret tilbyggede to-fagsbygning, som indeholder bagtrappen samt et kammer. Bygningerne har tilhøret familien Wroblewski siden 1898. Vedligholdelsestilstanden: Bygningerne er overordentlig godt vedligeholdt. Planforhold: Ejendommen er ikke omfatte af lokalplan eller byplanvedtægt. (HEK, Skov- og Naturstyrelsen, 1996).
1
0

Fredningsudvidelse
02-09-1996
Begrundelse:
Bygningssynet finder, at sidehuset til Nytorv 19, samt det vinkelret herpå sammenbyggede trappehus, begge opført 1797, hænger naturligt sammen med det allerede fredede forhus. Det særlige bygningssyn kan derfor indstille sidehus og trappehus til fredning. (HEK, Skov- og Naturstyrelsen, 1996).

Fredet bygning Nytorv 19