Sag: Folkets Hus

Enghavevej 40, København

Enghavevej 40
Forsamlingsbygningen (1953-56 af Vilhelm Lauritzen, gavlmosaik af Dan Sterup-Hansen). F. 1995.*

Forsamlingshus
Hovedstad - Etagebyggeri (blok-karakter)

Begrundelse:
"At ejendommen har de fremragende kulturhistoriske værdier, der kan begrunde fredningen af en bygning under 100 år. ""Folkets Hus"" på Enghavevej har dannet ramme om den københavnske arbejderbevægelses politiske, faglige og kulturelle liv siden dets opførelse i 1956 og frem til midten af 1980'erne. Overfor det fredede ""Folkets Hus"" i Rømersgade fra 1879, arbejderbevægelsens første forsamlingshus, repræsenterer ""Folkets Hus"" på Enghavevej arbejderbevægelsen i en senere tid. Bygningen er opført i overensstemmelse med tidens modernistiske arkitektur og udsmykket af Dan Sterup-Hansens gavlmosaik, der fremstiller ""folket"". ""Folkets Hus"" står således både fysisk og symbolsk som et vidnesbyrd om arbejderbevægelsens historie. ""Folkets Hus"" er af arkitekt Vilhelm Lauritzen opført til arbejderbevægelsens særlige behov for mange aktiviteter, møder såvel som festligheder, der skulle kunne foregå samtidigt. Således har huset fået sin form med mange større og mindre mødesale - med eller uden sammenlægningsmuligheder - og et karakteristisk, sindrigt trappesystem, der skulle sikre en gnidningsfri afvikling af de mange menneskers færden i huset. (LIB, Skov- og Naturstyrelsen 1995). "

Fredet bygning Enghavevej 40