Sag: Nikolaj Plads 5

Nikolaj Plads 5, hj. af Lille Kongensgade, København

Nikolaj Plads 5, hj. af Lille Kongensgade
Hjørnebygningen (1853-54 af P.C. Hagemann). F. 1959.* Ophævet 2014
Etagebeboelseshus
Hovedstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke at hjørnebygningen af P. C. Hagemann, Nikolaj Plads 5 i Københavns Kommune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Hjørnebygningen har i store træk bevaret sin oprindelige facade, men både gårdsiden og bygningens indre er kraftigt ombygget og delvist nyopført i begyndelsen af 1970’erne. Både gårdsiden, interiørets planløsning, materialer, overflader og detaljer svækker i meget høj grad bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. Kulturstyrelsen finder således, at bygningens værdier i dag udelukkende knytter sig til facaden mod Nikolaj Plads og placeringen i dette gadeforløb, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at fastholde fredningen. Kulturstyrelsen har samtidig noteret sig, at hjørnebygningen ifølge den gældende lokalplan, Lokalplan 359 Nikolaj Plads, er udpeget som bevaringsværdig.

Bygning med bevaringsværdi 1 Nikolaj Plads 5