Sag: Fødselsstiftelsen (tidl.)

Amaliegade 23-25, København
Med omgivelser fredet
Stiftelsesbygning

Fødselsstiftelsen (tidl.)
Amaliegade 23-25
Omfang:
Nr. 23 sdr. del: forhus (1750-52 formentlig af Niels Eigtved), sidehus og tværhus (1750-52) samt sidehus og baghus; nr. 23 ndr. del: for- og sidehus (1787 af Joseph Guione), gangfløjen (1845) og havehuset (1792); nr. 25: for-, side- og tværhus (1755-57 af Lauritz de Thurah, senere forhøjet), mansardsidehuset med tværhus (ombygget 1845-48), baghuset og matriklens haveanlæg samt de to brolagte gårde, der hører til nr. 25 og de brolagte områder imellem for- og tværhusene af nr. 23. F. 1918. Udv. 2017
2
0
Stiftelsesbygning
Hovedstad
Fredningsomfang ; Have ; Gårdrum, gårdsplads ; Belægning, fortov

03-04-1984
33/18

23-12-1918
33/18

Fredningsudvidelse
23-01-2017
Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder, at matriklens haveanlæg samt de to brolagte gårde, der hører til Amaliegade 25 og de brolagte områder imellem for- og tværhusene af Amaliegade 23, 1256 København K, har de arkitekturhistoriske, kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en udvidelse af den eksisterende fredning af ejendommen Amaliegade 23-25, 1256 København K, matr. nr. 143, Sankt Annæ Øster, Københavns Kommune. Kulturhistorisk værdi: De ubebyggede arealer udgør en betydelig del af matriklens samlede struktur og fremstår som et af de få tilbageværende haveanlæg fra Eigtveds generalplan for Frederiksstaden og dermed som et væsentligt vidnesbyrd om bygningskompleksets og kvarterets oprindelige funktion og indretning. Miljømæssig og arkitektonisk værdi: Dertil bidrager have- og gårdrummenes åbne karakter til at forstærke oplevelsen af det fredede bygningsanlæg, der strækker sig fra Amaliegade ned ad grunden med smalle sidehuse, der aftager i højde, ligesom tværhusene danner rum omkring de brolagte arealer mellem bygningerne. Bærende fredningsværdier: De bærende fredningsværdier knytter sig til haveanlæggets karakter af åbent, kultiveret område med forskellige frugttræer og enkelte stiforløb samt til de brolagte arealer op mod og imellem de fredede bygninger. Anbefaling: Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler, at der udarbejdes en plejeplan for haven.
16/030408

Undersøgelse
Beskrivelse:
Amaliegade 023-025, Sankt Annæ Ø. kv. 143. Farvearkæologisk undersøgelse. Amaliegade 23, stueetagen, rum mod gaden. Malet træværk og stukloft. 4 sider samt tegninger og fotografier (4 optagelser). Jørgen Høj Madsen/Nat.mus., Farvekonserveringen. Januar 1978. Amaliegade 23-25 Matr.nr. 143, Sankt Annæ Øster kvarter Farvearkæologisk undersøgelse af mødesal 1 (nr. 23) Nationalmuseet 2 sider + 4 sider billeder maj 1997

Fredningsbeskrivelse af Fødselsstiftelsen (tidl.)

Fredet bygning Amaliegade 23