Sag: Kronprinsessegade 48-50 (fredning ophævet)

Kronprinsessegade 50 (tidl. 48-50), København

Kronprinsessegade 48-50 (fredning ophævet)
Kronprinsessegade 50 (tidl. 48-50)
Omfang:
Forhuse mod Kronprinsessegade (nr. 48 opf. 1807 af Jens Dahl, nr. 50 opf. 1806 af Jens Dahl, facaden senere ændret, og huset forkortet med et fag 1959). F. 1945. Ophævet 2018

1
0

21-03-1951
49/44

14-04-1945
49/44

30-10-2018
Begrundelse:
Det er Slots- og Kulturstyrelsens vurdering, at forhusene i det ydre er med til at opretholde den traditionelle bebyggelseslinje og -struktur i Kronprinsessegade overfor Kongens Have. Der er dog foretaget bygningsmæssige ændringer, som svækker forhusenes kulturhistoriske og arkitektoniske værdier. I det ydre gælder det de nyere vinduer og døre, portåbningens udformning, portrummets nyere overflader, den manglende skorstenspibe og gårdsidens manglende refendfugning. I det indre bærer forhusene præg af ombygning med tilhørende ændrede adgangsforhold, herunder adgang til nr. 48 gennem portrummet i nr. 50, en manglende hovedtrappe i nummer 50 og adgang til disse lejligheder gennem Sølvgade 23. Hertil kommer de nyere elementer af planløsningen i nr. 50 med køkken-alrum, den gennemgående taglejlighed med nedbrudt skel mellem bygningerne til følge samt den moderne materialeholdning og detaljering, som ikke passer til bygningens alder, hvilket i høj grad har svækket forhusenes arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. De ældre bygningselementer, der er bevaret, begrænser sig til de delvist bevarede planløsninger, og det vurderes ikke at være tilstrækkelige til at opretholde fredningen. Der er således næsten ingen detaljer eller bygningsdele, der viser tilbage til den stilperiode og kulturhistorie, som huset repræsenterer. Det er Slots- og Kulturstyrelsens opfattelse, at forhusene i Kronprinsessegade 50 (tidl. 48 og 50) har mistet en stor del af deres oprindelige indretning og så mange historiske bygningsdetaljer, at husene ikke længere meningsfuldt kan behandles som fredede.

Bygning med bevaringsværdi 1 Kronprinsessegade 50