Sag: Rolighed, Mariendal (tidl.)

Rolighedsvej 21, Frederiksberg
Landsted

Rolighed, Mariendal (tidl.)
Rolighedsvej 21
Frederiksberg
Omfang:
Hovedbygningen (ca. 1770) og bygningerne omkring gårdspladsen nord for denne samt haven, indkørselsalléen og gårdspladsen, inkl. træer og ældre belægninger, samt belægningerne omkring udlængerne. Fredet 1918.* Udvidet 2019

7
0
Landsted
Hovedstad
Have ; Belægning, fortov ; Allé ; Gårdrum, gårdsplads ; Fredningsomfang

04-04-1984
33/18

02-07-1918
33/18

09-11-2017
17/07228

Fredningsudvidelse
25-07-2019
Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder, at indkørslen med allé, haven ved hovedbygningen, gårdrummet med ældre belægninger og lindetræer samt de ældre bro- og pigstenbelægninger omkring de fredede bygninger har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en udvidelse af den eksisterende fredning af landstedet på Rolighedsvej 21, Rolighed, Frederiksberg Kommune. Formål: Formålet med fredningsudvidelsen er at bevare anlæggets åbne, landlige helhedskarakter og sikre, at fremtidig bearbejdning sker med henblik på at styrke den traditionelle materialeholdning. Miljømæssig værdi: Den miljømæssige værdi knytter sig til Roligheds umiddelbare omgivelser som et både idyllisk og stemningsfuldt kulturmiljø fra en svunden tid. Samtidig vidner alléen, haven og gårdrummet tillige om Frederiksbergs forvandling fra land til by, hvor karakteren af Roligheds oprindelige placering i et åbent landbrugsland med store gårde og landsteder uden for hovedstadens volde er velbevaret. Kulturhistorisk værdi: Rolighed udgør et sjældent og væsentligt eksempel på et landsted fra 1700-tallet med tilhørende økonomibygninger fra 1700- og 1800-tallet. Den kulturhistoriske værdi i omgivelserne knytter sig til opdelingen i haven som et rekreativt rum og gårdspladsen som færdsels- og arbejdsområde, de ældre belægninger på indkørsel, gårdspladsen med mønster samt belægninger langs bygningerne af bl.a. pigsten, som afspejler anlæggets oprindelse og dermed datidens adgangs-, dræn- og produktionsforhold før byudviklingen tog fart. Dertil kommer lindetræerne, ikke mindst de to store træer på gårdspladsen, som knytter sig til anlæggets oprindelse i 1700-tallet med tilhørende natursyn og brug af linden som allé- og gårdtræ. Arkitektonisk værdi: Den arkitektoniske værdi knytter sig til anlæggets aksiale karakter med de to gamle lindetræer placeret i hovedaksen og brolægningens mønstre, der understøtter oplevelsen af rummet mellem bygningerne. Bærende fredningsværdier: De bærende fredningsværdier knytter sig til anlæggets have og gårdrum samt tilkørselsallé, de ældre belægninger af brosten og pigsten på gårdspladsen og langs bygningerne samt lindetræerne på alléen og på gårdspladsen.
18/08850

16-11-2020
18/08850

Undersøgelse
Beskrivelse:
"Rolighedsvej 021, ""Rolighed"", matr.nr. 13al, Frederiksberg. Bygningsarkivalsk undersøgelse. Udskrifter af brandtaxationer m.m. Mappe med ca. 50 håndskrevne sider. Usigneret. Udateret. Rolighedsvej 021, ""Rolighed"", matr.nr. 13al, Frederiksberg. Summarisk bygningsarkæologisk redegørelse. 3 sider. Mogens Koch. August 1965. Rolighedsvej 021, ""Rolighed"", matr.nr. 13al, Frederiksberg. Farvearkæologisk undersøgelse. Stukværk i stueetagen. 3 sider. Jørgen Høj Madsen. September 1969. "

Fredet bygning Rolighedsvej 21
Fredet bygning Rolighedsvej 21G