Sag: Sprøjtehuset, Ermelundsvej 96

Ermelundsvej 096, Gentofte

Sprøjtehuset, Ermelundsvej 96
Ermelundsvej 096
Gentofte
Sprøjtehuset (tidl.) (ca. 1750, muligvis af Lauritz de Thurah). F. 1999.
Beskrivelse:
"Lokalitetsbeskrivelse fra oktober 1997, Elisabeth Buchwald: Bygningshistorie og beskrivelse: Sprøjtehuset, der er beliggende i et hjørne af Hundesømosen i Jægersborg, optræder i et kort over ""Jagd Schloss Jägersborg"" fra 1749, men er muligvis allerede bygget i forbindelse med Laurids de Thuras opførelse af en ny ""Jægergaard"" i 1730'erne, den nuværende Jægersborg Kaserne. Brandvæsenet i Gentofte blev oprettet i 1850 med sprøjtehuse flere steder i kommunen, bl.a. ved Jægersborg kaserne. I 1912 blev brandkorpset i Jægersborg imidlertid nedlagt, og sprøjtehuset, der var i kasernens eje, blev herefter anvendt til depot af bl.a. gartnermateriel. Huset kom siden i privat eje, og blev i 1992 indviet som museumsanneks til Gentofte Brandvæsens Museum. Sprøjtehuset er en lille, tre fag bred, grundmuret bygning med et stejlt sadeltag, teglhængt med røde sten. Facaderne, der har en midtstillet portgennemkørsel, er okkerpudsede, den tofløjede revleport er rødmalet, ligesådan husets højtsiddende, opsprossede vinduer. I det indre er huset ved en tværgående bindingsværksvæg opdelt i et mindre depot og det egentlige sprøjterum, der har pigstensgulv, hvidpudsede vægge og umalet bræddeloft med fritliggende, umalede bjælker. Vedligeholdelsestilstand: Huset fremtræder velholdt og velbevaret. Planforhold: Området er i kommuneplanen udlagt til grønt, delvist fredet område. Kommuneatlas: Der er ikke udarbejdet kommuneatlas over Gentofte, men i Gentofte Kommunes registrant over bevaringsværdige huse har sprøjtehuset middel bevaringsværdi. "
1
0
Sprøjtehus
Landsby

25-02-1999
Begrundelse:
Det tidligere sprøjtehus (ca. 1750) har de væsentlige kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en fredning. Det velbevarede sprøjtehus indgår som en kulturhistorisk væsentlig del af den fredede Jægersborg gamle Kaserne.

Fredet bygning Ermelundsvej 96