Sag: Brogårdsvej 72

Brogårdsvej 072, Gentofte

Brogårdsvej 72
Brogårdsvej 072
Gentofte
Villaen (1937 af Poul Henningsen). F. 1995.*
Beskrivelse:
Den lave og langstrakte, én-etages villa med kælder er opført på en skrånende grund, hvis terrænfald afspejles i bygningens og tagets fald. Huset indeholder i facaden mod sydvest flere forskydninger, som er udnyttet til en terrasse med en udvendig pejs. Højest på grunden - mod nord - ligger soveværelse og arbejdsværelse omkring et badeværelse. I arbejdsværelset er mod nord et mindre ateliervindue. Et par trin nede syd for arbejdsværelset ligger opholdsstuen med hjørnevindue mod sydvest og pejs i det nordvestlige hjørne. Igen et par trin nede ligger forstue, spisestue og køkken. Længere mod syd og igen et par trin nede kommer værelser til en søn og en husbestyrerinde, så et badeværelse og sidst værelser til en datter og en gæst (ofte Otto Gelsted). Alle funktioner er samlet omkring en smal gang (linie), som på grund af de mange trappetrin får en vis monumental virkning. Adgangen til husets sydlige del (gæst, børn og husbestyrerinde) kan foregå ad en smal trappe på villaens sydfacade. Husets samlingspunkt - for såvel forældreafdelingen mod nord, som for afdelingen for børn, gæster og ansatte mod syd - er spisestue og køkken. Under den sydlige del af bygningen er en kælder. Adgangen hertil sker enten direkte fra haven eller fra køkkenet. Villaen er bygget af de af PH senere så ofte anvendte K.H. betonblokke, som udvendig står ubehandlede og indvendig er beklædt med korkplader. Det skrånende tag er dækket med tagpap og isoleret med tangmåtter. Jernvinduer, radiatorer og dørhængsler o.lign., der kan ruste, er malet med rød blymønje. I vindueslysningerne er opsat røde fliser. Som kontrast hertil indgår en blå farve i alle dørindfatninger. Tilstand: Villaen er stor set intakt. I køkkenet er dog i 1952 gennemført visse ændringer samt en udskiftning af køkkeninventaret. Jerndøre og -vinduer er bevaret. Oprindelige røde og blå farver er bibeholdt, og i soveværelsets skab kan endnu ses rester af et oprindeligt tapet af Axel Salto. (Skov- og Naturstyrelsen, 1995).
1
0
Villa

04-12-1995
Begrundelse:
At villaen, Brogårdsvej 72 (1937 af Poul Henningsen) har den fremragende værdi, der kan begrunde fredning af en bygning under 100 år. Begrundelsen herfor er et ønske om at sikre een af PH's bygninger for eftertiden. Det Særlige Bygningssyn finder, at Brogårdsvej 72 er en god repræsentant for hans arkitekturopfattelse, hans ikke konventionelle organisation af rummene samt for tidens byggeskik. (Skov- og Natustyrelsen 1995).

Fredet bygning Brogårdsvej 72