Sag: Lille Bernstorff, Trianglen (tidl.)

Jægersborg Allé 117, Gentofte

Gentofte
Hovedbygningen (1811 ff.). F. 1945.* Oph. 2012.
Landsted
Hovedstad - Villakvarter/parcelhusområde

Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at hovedbygningen til Lille Bernstorff, Jægersborg Allé 117, matr.nr. 1ab, Bernstorff, Gentofte Kommune har de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Bygningen er opført som landsted i 1811 som en – beskeden – kopi af det nærliggende Bernstorff Slot. De arkitektoniske kvaliteter er imidlertid afgørende svækket som følge af en række ombygninger både før og efter fredningen i 1945. Udvendigt gælder det bl.a. tilføjelsen af sidebygningen og den lille mellembygning med gennembrydning til hovedbygningen, de nyere og temmelig bastante trapper mod gård og have samt det nye tag med ovenlysvindue og ventilationshætter. Indvendigt er den oprindelige grundplan i stueetagen fuldstændig opbrudt. Først og fremmest har husets centrale rum, den fornemme havestue, mistet størsteparten af sine kvaliteter ved nedrivningen af de tværgående vægge. De bevarede rester af den oprindelige dekoration fremstår nu som løsrevne og rudimentære uden oplevelse af rummets oprindelige helhed. Dertil kommer bl.a. den senere etablerede gang fra forstue til mellembygning, de nyere parket- og flisegulve og den nyere køkkenindretning i kælderen med dominerende flisebeklædninger. Alle forhold, der er fremmede for den oprindelige arkitektur, og som tilsammen berøver bygningen dens karakter af 1800-tals landsted. Det er Kulturstyrelsens opfattelse, at ændringerne på Lille Bernstorffs hovedbygning er så omfattende og indgribende, at fredningsværdierne ikke meningsfuldt lader sig genoprette.

Ingen tilgængelige dokumenter.

Bygning med bevaringsværdi 2 Jægersborg Alle 117