Sag: Raadvad 3-30

Raadvad 3-30, Lyngby-Taarbæk
Fabrik / industri m.v.

Raadvad 3-30
Raadvad 3-30
Lyngby-Taarbæk
Omfang:
Hele området syd for Søndre Mølleå. Alle bygninger og anlæg herunder Damhuset, den tidl. inspektørbolig (ca. 1770); Kildehuset (før 1779); Fileværket (før 1779); Smedien (1805); Længen (mellem 1835 og 1846); Egehuset, oprindelig skole (før 1835); Møllehuset (ca. 1846); de fire beboelsesblokke (1917-18). Fredet 1983.
Beskrivelse:
"Fredning præciseret 18. oktober 2004 Raadvad ligger ved Mølleåen ved Raadvaddam. Oprindelig lå på stedet en lille kornmølle. I 1643 blev den omdannet til industrimølle, som hovedsagelig producerede våben og landbrugsredskaber. Den blev ødelagt under Svenskekrigen i 1657-60, men blev genopført straks efter krigen og i 1664 indrettet til krudtmølle og fungerede som sådan indtil 1758, hvorefter den i 1759 blev indrettet som fileværk. Produktionen af metalredskaber stod på gennem mere end 200 år. Senest fungerede Raadvad som knivfabrik. Produktionen blev indstillet i 1974. Efter at have stået ubenyttede i en del år blev bygningerne endelig i 1986 taget i brug af Nordisk Center til bevaring af Håndværk. De eksisterende produktionsbygninger er opført i slutningen af 1800-tallet. De er opført på henholdsvis støbte og murede fundamenter. Facaderne er i grundmur og tagene er overvejende skiferklædte. Der er bevaret vandføring, stigbord og malekarm. Der er installeret turbine, men ikke bevaret gemmelt mølleinventar. Bygningerne er godt vedligeholdte. (teksten er fra: Møllebygninger i Danmark, Redegørelse og status 1993)."

Fredningsbeskrivelse for nedenstående, se vedhæftede dokumenter (Pdf)

• Damhuset, Raadvad