Sag: Esrum Møllegård

Klostergade 12 A-D, Gribskov

Esrum Møllegård
Klostergade 12 A-D
Gribskov
Stuehus, staldlængerne, møllehuset med tilbygninger (ca. 1880) samt ålekisten. F. 1986.
Beskrivelse:
Esrum Mølle ligger ved Esrum Å en kilometer nord for Esrum Sø. Møllen var indtil reformationen en del af Esrum Kloster, og der har sandsynligvis været mølleri siden klostrets anlæggelse i 1153. Herefter var møllen krongods, indtil den i 1879 kom i privateje. Den eksisterende mølle blev opført i 1869, efter at den gamle var nedbrændt. Den anvendes i dag som magasinbygning. Der er stadig vandføring, og stigbord og malekarm er bevaret. Der er installeret turbine. Bygningen har fundament i kampesten. Langsider og gavle er i grundmur. Taget er et teglhængt heltag. Af bevaret mølleinventar kan nævnes en skråkværn, en havrevalse, samt en dobbelt Askaniasigte. Bygningen er godt vedligeholdt. (teksten er fra: Møllebygninger i Danmark, Redegørelse og status 1993).
Vandmølleanlæg

Fredet bygning Klostergade 12A