Sag: Stengade 25

Stengade 25, Helsingør

Helsingør
Forhuset (klassicisme). F. 1919. Ophævet 2016

Kro / hotel
Købstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at det treetages grundmurede forhus på Stengade 25, Helsingør Kommune har de kulturhistoriske eller arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. I det ydre har forhuset i store træk bevaret et traditionelt udtryk i overfacaden, dog er den ikke malet på traditionel vis og meget om-bygget i forhold til det oprindelige udtryk. De nyere butiksvinduer fremstår meget dominerende og fremmed i forhold til bygningens alder og arkitektoniske udtryk, hvilket i høj grad har svækket de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. I det indre er forhusets planløsning ændret en del, hvor stueetagen fremstår som et åbent rum, dog er lejlighederne indrettet med traditionelle planløsninger med undtagelse af en enkelt lejlighed. Hovedtrappen er nyere, og i lejlighederne ses flere nyere, glatte døre samt nyere overflader. De ændrede planløsninger og den nyere materialeholdning harmonerer dårligt med bygningens alder og ydre arkitektoniske udtryk, og dette har i høj grad svækket fredningsværdierne. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ikke, at bygningens indre fredningsværdier meningsfuldt kan oprettes.

Bygning med bevaringsværdi 3 Stengade 23