Sag: Gammel Hovedgade 9 (fredning ophævet)

Gammel Hovedgade 9, Hørsholm

Gammel Hovedgade 9 (fredning ophævet)
Gammel Hovedgade 9
Hørsholm

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at Gammel Hovedgade 9, Hørsholm Kommune, opført 1806, ikke længere har de arkitektoniske eller kultur-historiske værdier, der kan begrunde en fortsat fredning. I det ydre har Gammel Hovedgade 9 i store træk bevaret en traditionel fremtræden som et klassicistisk byhus. Dog stammer samtlige vinduer, kviste og ovenlysvinduer fra den seneste, store istandsættelse i 1997. I det indre er stueplan og førstesal indrettet til moderne boliger med rumtyper og rumforløb, der ikke har afsæt i en traditionelt indrettet bolig. Lejlighederne har åbne køkken-alrum og stuer med åben forbindelse. Hertil kommer de nyere overflader, nyere gulve, vægge, pladedøre, indfatninger, loftsbeklædninger og trappen til førstesalen. Den nye planløsning og rumfordeling samt den nyere materialeholdning understøtter ikke bygningens fredningsværdier, så den kulturhistoriske fortælling er gået tabt i det indre. Dette har i betydelig grad svækket fredningsværdierne. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ikke, at bygningens fredningsværdier meningsfuldt kan genoprettes, hvorfor fredningen ophæves.

Bygning med bevaringsværdi 5 Ved Møllen 5A