Sag: Palæet

Stændertorvet 3 A-E, Roskilde
Palæ

Palæet
Stændertorvet 3 A-E
Roskilde
Omfang:
Hovedbygning med sidebygninger (1733 af Lauritz de Thurah), vestfløjen (1736 af Lauritz de Thurah) med rester af vestmuren af den tidl. bispegårds hovedbygning (ca. 1100), sydfløjen (portfløjen) med fremspringende bindingsværksfløje, østfløjen (begge 1736 af Lauritz de Thurah), forbindende arkader i de fire hjørner samt forbindelsesgang mellem hovedbygningen og domkirke (ca. 1200), Palæhaven og den omgivende mur mod Stændertorvet, Fondens Bro og Domkirkepladsen. Fredet 1918. Udvidet 2014

4
0
Palæ
Købstad - Den gamle bykerne
Fredningsomgivelse:
Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang ; Fredningsomfang

25-04-1984
33/18

23-12-1918
33/18

Fredningsudvidelse
10-06-2014
Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder, at Palæhaven og den omgivende mur (ca. 1910 med ældre partier samt skulptur af Johan Galster 1939) mod Stændertorvet, Fon-dens Bro og Domkirkepladsen, Stændertorvet 3 A-E, Roskilde Kommune, har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en udvidelse af den eksisterende fredning af Det Kongelige Palæ hermed. Formål: Formålet med fredningsudvidelsen er at opretholde den muromkransede Palæhave som et tydeligt afgrænset rum mellem Stændertorvet og Roskilde Domkirke. Miljømæssig værdi (omgivelser): Palæhaven udgør en grøn lomme, et skygge- og fredfyldt sted, i et enestående historisk miljø. Muren omkring haven markerer en klar grænse mellem det folkelige liv på Stændertorvet og det sakrale rum omkring domkirken. Langs Fondens Bro skaber palæmuren, i samspil med muren ved Duebrødre Hospital på den anden side af gaden, en rolig og værdig passage mellem by og kirke. Mod Domkirkepladsen indgår den gulkalkede mur i en fornem helhed med palæets vestfløj, Absalonsbuen og domkirken. Kulturhistorisk værdi: Den indhegnede Palæhave repræsenterer en struktur af høj alder, muligvis fra middelalderen. Haven har igennem århundreder hørt til bispegården (opført ca. 1100) og siden til Det Kongelige Palæ (opført 1733-36 af hofbygmester Lauritz de Thurah). Den solide mur er med til at understrege Roskildes historiske betydning som kirkeligt og verdsligt magtcentrum. Arkitektonisk værdi: Den nyere del af Palæmuren langs Stændertorvet og Fondens Bro repræsenterer med sine traditionelle materialer, munkesten og granit, og middelalderinspirerede opbygning det tidlige 1900-tals nationalromantiske stil, samtidig med at den underordner sig Domkirkens storslåede teglstensarkitektur. Den ældre, gulkalkede mur mod Domkirkepladsen, navnlig den høje, vinkelformede del med støttepiller og spareblændinger på indersiden, indgår i en harmonisk – muligvis samtidig – helhed med de Thurahs palæ. Bærende fredningsværdi: De bærende fredningsværdier ligger i en opretholdelse af murene i de oprindelige materialer, tegl og granit, samt i en fastholdelse af Palæhaven som et indhegnet og lukket rum med havebeplantning. Anbefalinger: Kulturstyrelsen anbefaler en snarlig istandsættelse af murens indersider. Endvidere kan Kulturstyrelsen anbefale en restaurering af og ”oprydning” af beplantningen i Palæhaven.
2012-7.82.03/265-0001

18-11-2019
Med påtegning på Dato/løbenummer. 25.04.1984-6475-18
19/09345

18-11-2019
Forbindelsesgang mellem hovedbygningen og domkirken. Matr.nr. 863
19/09345

Undersøgelse
Beskrivelse:
Stændertorvet 003 A-E, Palæet, matr. nr. 337, Roskilde bygrunde. Farvearkæologisk undersøgelse. Porthusets gavlparti. 2 sider. Jørgen Høj Madsen/Nat. mus., Farvekonserveringen. April 1973. Stændertorvet 003 A-E, Palæet, matr. nr. 337, Roskilde bygrunde. Summarisk bygningshistorisk undersøgelse. 3 sider. Poul Strømstad. Juli 1974.

Fredet bygning Stændertorvet 3A
Fredet bygning Stændertorvet 3B