Sag: Wilhelm Topps Minde (fredning ophævet)

Skolegade 11, Roskilde

Wilhelm Topps Minde (fredning ophævet)
Skolegade 11
Roskilde
Forhuset. F. 1973.* Ophævet 2017.

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset, Skolegade 11, ”Wilhelm Topps Minde”, Roskilde Kommune, længere har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Bygningen, der er genopført i 1975, udgør en nyfortolket rekonstruktion af det oprindelige forhus, hvorfor fredningsværdierne i vid udstrækning er gået tabt, ude som inde. Slots- og Kulturstyrelsen bemærker dog, at forhusets ydre overordnet set følger stilen i de typiske mindre, klassicistiske byhuse fra 1800-tallet i Roskilde bymidte og at bygningen, i kraft af sin ydmyge skala, er med til at fremhæve den nærliggende Roskilde Domkirkes næsten overjordiske skala og understøtte købstadsmiljøet omkring verdensarvsstedet.

Bygning uden fredning/bevaring Skolegade 11