Vallø Adelige Stift ligger på Stevns, syd for Køge, omgivet af vandfyldte grave og en stor park.
Det firefløjede anlæg består af sydfløjen med to hjørnetårne og trappetårn på gårdsiden, vestfløjen med tilbygning mod nordvest samt nordfløjen med trappetårn på gårdsiden. Nord-, syd- og vestfløjen vil i det følgende blive omtalt som slottet. Hertil kommer Det Hvide Stift, der udgør østfløjen med forbindelsesgange. Den fredede bro fører over voldgraven til den portalindfattede portgennemkørsel i sydfløjen, der giver adgang til den lukkede gårdsplads.
Det tre etager høje slot står på en sokkel af granit og er grundmuret i røde munkesten med indlagte, vandrette bånd af sandsten. De krydspostformede vinduesindfatninger, -fordakninger og –poster er af sandsten. Bag disse sidder opsprossede, mørkebrune vinduesrammer. Murenes gård- og havesider er kendetegnet ved sandstensmedaljoner og murankre. Tårnene har kobbertage og fløjene har heltage med svungne gavle og tagflader af sortglaserede tagsten. I tagfladerne sidder en række gavlkviste og mindre kviste med kobbertag samt brede skorstene og ældre ovenlysvinduer.
I det indre er slottet mestendels kendetegnet ved en oprindelig planløsning og de oprindelige interiører fra genopførelsen i 1894 – 1904, med gangarealer mod gården og lejligheder mod haven samt en righoldig historicistisk udsmykning. Gangarealerne er bemalet i kraftige farver, indgangspartierne til lejlighederne er flere steder udformet som mindre, rigt dekorerede karnapper og på tredjesalen har vestfløjens gang et buet træloft med gesims og udskårne knægte. Generelt er fællesarealerne kendetegnet ved righoldige detaljer og et udsøgt materialevalg som eksempelvis i vestfløjens hall, der har marmorgulv, høje paneler og et krydshvælv, der samles i en central pille. Vestfløjens havesal står med parketgulv, brystningspaneler, marmorkamin, loftsstukkatur og engelske vinduer mens syvkanten – tilbygningen mod nordvest – har krydshvælvet loft og blyindfattede vinduer. Lejlighedernes planløsning og interiører varierer, dog er de generelt kendetegnet ved planke- eller parketgulve, fyldingsdøre, ovne, paneleringer og loftsstukkatur eller bræddelofter med synlige, bemalede bjælker. I køkkenerne er bevaret ens emfang i træ. Hertil kommer kraftige gerichter med knækkede hjørner, dobbelte fløjdøre og høje paneler i egetræ. På de fleste døre, ved dørgrebet, sidder dekorative plader, der illuderer de tidligere låsekasser. I sydfløjen er bevaret det oprindelige køkken med støbejernskomfur og madelevator. I det østlige, firkantede tårn er bevaret de oprindelige trækonstruktioner, urværk og vandbeholdere. Tagene på de tre fløje er understrøgne og sydfløjens tagetage har været anvendt som tørreloft. I kælderen findes gange mod gården, kraftige mure af munkesten, døre med buet overkarm samt et loft med stjernehvælv under det cirkulære tårn.
Det Hvide Stift er en grundmuret bygning i blank mur med fremskudt midterparti til både gård- og haveside samt heltag af sortglaserede tegl, hvori der sidder flere brede, murede skorstene. Mod gården fremtræder bygningen i to etager med rigt dekoreret murværk, herunder hjørnekvadring, bosserede pilastre, guirlander og et midterparti med søjler og trekantfronton. Der er krydspostvinduer i stueetagen og torammede vinduer på første sal. Mod haven fremtræder bygningen mere enkel, i én etage med høj kælder.
I det indre er Det Hvide Stift kendetegnet ved en planløsning med to spejlvendte lejligheder, den ene med central spisestue mod gården og den anden med central spisestue mod haven. Lejlighederne er generelt kendetegnet ved plankegulve, lysningspaneler, høje paneler og stukkatur samt fyldingsdøre og marmoreret træværk. De to oprindelige køkkener ligger i kælderen.
Det Hvide Stift er forbundet med slottet via to forbindelsesbygninger, der mod gårdspladsen står grundmurede med samme dekorative skema som Det Hvide Stifts gårdside og mod haven står de i bindingsværk med sortopstolpet tømmer og mønstermurede tavl af røde sten.
Broen er opført i granitkvadre med sandstensudsmykket rækværk og brolagt belægning. Sandstensløverne som tidligere stod på broen, står aktuelt i portgennemkørslen, i ly for vejrliget.