Sag: Lodsoldermandens Hus

Toldbodvej 73, Odsherred

Lodsoldermandens Hus
Toldbodvej 73
Odsherred
Det trelængede anlæg (1681 og senere). F. 1939.*
Beskrivelse:
Den store gårds ældre dele blev opført som tolderbolig i forbindelse med oprettelsen af toldsteder ved Isefjordens købstæder, losse- og ladepladser. På en ildstedshammer i stuehuset findes året 1681 indhugget. Idag består gården af tre længer: et langt fritliggende østvendt stuehus med front mod havnen, hvor der foruden tolderbolig tidligere også var gæstgiveri, en sydlænge, som oprindelig rummede bl.a. pakhus og hestestald samt en kort vestlænge med stalde. Stuehuset er en 18/19 fag lang bindingsværksbygning med teglhængt sadeltag i røde sten opført i ege- og fyrretømmer med rig anvendelse af fyldtømmer, som idag tildels er forsvundet. Huset antages at være opført i 14 fag og siden udvidet i begge ender. Til gårdsiden er tilføjet tre luder. Havefacaden fremstår idag gulkalket over tavl og tømmer, mens gårdsiden er hvidkalket med henholdsvis rødt og sort opstolpet bindingsværk på facade og luder. Den søndre længe var oprindelig fritliggende, men blev omkring 1820 bygget sammen med vestfløjen, idet en portåbning gav adgang til den tidligere lukkede gårdsplads. Til gårdsiden tæller den stråtækte sydlænge tolv fag opført i traditionel bindingsværkskonstruktion. Længen står idag hvidkalket med sort opstolpet tømmer. I den hvidkalkede vestfløj, der er 6 fag lang mod gården, ses intet bindingsværk og længen har iøvrigt undergået en del ændringer. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991 ved konsulent Hanne Raabyemagle).
1
0

22-02-1985
625-4-68/83

04-04-1984
Begrundelse:
Bygningen har, som Rørvigs største og formentlig ældste hus stor kulturhistorisk værdi og indgår gennem sin beliggenhed tæt ved anløbsbro og havn i et værdifuldt miljø. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991).
2/38

25-09-1939
2/38

Bygningsfredningsarkivet
Beskrivelse:
Byggesag. Indeholder bygningshistorisk undersøgelse. 68 sider samt fotografier. Ruth og Søren Lundqvist. Juni 1984.
Vedhæftet fil:

Byggesag