Sag: Englænder Jernbanebroen

Slagelse-Hejninge vejstrækning, Slagelse
Bro

Englænder Jernbanebroen
Slagelse-Hejninge vejstrækning
Slagelse
Omfang:
Den trebuede jernbanebro over vestbanen på vejstrækningen Slagelse-Hejninge, 95,822 km fra København (1853). F. 1981.
Beskrivelse:
"I de danske jernbaners pionerår i midten af forrige århundrede havde man endnu ikke hjemlig ekspertise til anlægsarbejderne, hvorfor store, internationalt virkende engelske entreprenører forestod projektering og opførelse af såvel banelegeme som bygninger. Således kom Fox, Henderson & Co. til at anlægge Roskilde-Korsørbanen, som åbnede i 1856. En særlig bygningskategori var broerne, der førte vejnettet over sporene. Ikke mange af disse broer har overlevet moderniseringen af trafiknetter, senest fjernelektrificeringen. Broen mellem Slagelse og Hejninge, der er opført 1854, har tre runde buer i gule mursten på piller af granitkvadre, og broens sider består ligeledes af granitkvadre. Et spinkelt jernrækværk afslutter foroven. Denne såkaldte ""englænderbro"", der har betydelige ingeniør- og kulturhistorisk interesse, indgår smukt i den landskabelige helhed. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991 ved konsulent Hanne Raabyemagle). "
1
0
Bro
Landsby

13-10-1981
Begrundelse:
Et sjældent og velbevaret bygningsværk fra industrialismens tidlige år af stor kulturhistorisk fredningsværdi ved sin illustration af den samfundsmæssige udvikling. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991).

Fredet bygning Strandvejen 0