Sag: Søgade 1 - Fredning ophævet

Søgade 1, Sorø

Søgade 1 - Fredning ophævet
Søgade 1
Sorø
Forhuset (længen til Torvet 7)(1700-tallet). F. 1968.* Ophævet 2013.
Beskrivelse:
Det lave bindingsværksforhus med seks fag vinduer, der ligger som sidefløj til Regensen, Torvet 7, stammer fra 1700-tallet og var fra begyndelsen beregnet til beboelse. Længen har rødt tegltag og står idag til gaden gulkalket over tømmer og tavl, men har sortopstolpet tømmer til gården. Huset blev gennemgribende restaureret i perioden 1975-81 ved Søren Lotz. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991 ved konsulent Hanne Raabyemagle).
1
0

05-01-1994
926/335-0005

26-10-1968
Begrundelse:
Det beskedne gamle beboelseshus er kulturhistorisk interessant i sit samspil med det store nabohus, Regensen, og indgår samtidig som et vigtigt element i det fine, homogene Søgade-miljø. (Vestsjællands gennemgangen, Planstyrelsen 1991).
6/64

16-08-2013
Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset påejendommen Søgade 1, Sorø Kom mune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Forhuset på ejendommen Søgade i er i det ydre relativt velbevaret, men i det indre er planløsningen væsentligt ombygget og bygningen fremstår overalt med nyere overflader og bygningsdele, der er fremmede for bygningens alder og arkitektur. Kulturstyrelsen finder, at bygningens værdier i dag knytter sig til placeringen i gadebilledet, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at fastholde fredningen. Kulturstyrelsen finder imidlertid, at bygningen i det ydre har bevaringsværdier, der bør opretholdes og bevares såIedes, at bygningen fortsat vil indgå i det samlede, historiske gadeforløb. Kulturstyrelsen udpeger derfor forhuset på ejendommen Søgade 1 som bevaringsværdig.

Bevaringsværdig bygning Søgade 1A