Sag: Plejehjemmet, Stege (fredning ophævet)

Langgade 59 A, Vordingborg

Vordingborg
Fløjen mod Langgade (opført som navigationsskole 1703). F. 1971. Ophævet 2014
Social institution
Købstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke at Plejehjemmet i Stege, Langgade 59A, 4780 Stege i Vordingborg Kommune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Bygningen har, siden opførelsen, haft flere funktioner, hvoraf funktionen som navigationsskole (1703 – 1727) og som arbejds- og tugthus (1750 – 1851) er de fredningsmæssigt set, væsentligste. Begrundelsen for fredningen i klasse-B var bygningens ydre fremtræden (som tugthus), hvilket især jernvinduerne vidnede om. Disse blev dog fjernet i forbindelse med ombygningen i begyndelsen af 1970’erne, og hermed forsvandt et af de mest karakteristiske træk ved bygningen. Samtidig blev tilbygningerne ved gavlene og på gårdsiden tilføjet, hvilket i meget høj grad svækkede det ellers fritstående volumens markante arkitektoniske fremtræden. I det ydre er det således kun indgangspartiet med Frederik IV’s monogram, der vidner om bygningens oprindelige funktioner. I det indre var der på fredningstidspunktet kun bevaret meget få ældre bygningsdele i form af de bærende konstruktioner, kælderen og det nederste løb af trappen. Ved ombygningen blev kælder og trappe bevaret, men det er hverken i planløsning, materialeholdning eller detaljering muligt at aflæse de tidligere funktioner som navigationsskole eller tugthus. I det indre fremstår bygningen derimod med en nyere planløsning og nyere materialer, der på ingen måde harmonerer med det ellers traditionelle ydre.

Bygning med bevaringsværdi 1 Langelinie 44