Gylling Kirke
Offentlig adgang
Administrative oplysninger

Ansvarligt museum
Moesgård Museum

Kommune
Odder

Sted- og lokalitetsnr.
150205-19

Fredningsnr.
281421

Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere

Printvenlig side
Anlæg og datering  (1)
Runesten, Vikingetid (dateret 900 - 1020 e.Kr.)

Fredningstekst
Gylling-sten. Runesten af granit. Stenen er 137 cm høj, 56 cm bred og 35 cm tyk. Runestenen er noget slidt formodentlig som følge af dens genanvendelse. Indskriften er placeret på begge bredsider, den ene smalside og toppen af stenen. Indskriften uden rammestreger begynder forneden på den ene bredside og fortsætter på smalsiden og toppen. Linjerne på den anden bredside, C-siden, læses oppefra ned, og indskriften slutter nederst til venstre. Indskriften lyder i oversættelse: ” Toke Troels' søn rejste denne sten efter... god ... og {risbiik} sin broder”. Står i dag på et muret fundament i Gylling kirkes våbenhus.
Undersøgelsehistorie  (4)
1904 Uspecificeret museal aktivitet
Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
Runesten i Kirken.

2015 Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter
Moesgård Museum

2015 Registreringsprojekt/runesten
Kulturstyrelsen
Gylling-sten. Runesten af granit. Stenen er 137 cm. høj, 56 cm. bred og 35 cm. tyk. Runestenen er noget slidt formodentlig som følge af dens genanvendelse. Indskriften er placeret på begge bredsider, den ene smalside og toppen af stenen. Indskriften uden rammestreger begynder forneden på den ene bredside og fortsætter på smalsiden og toppen. Linjerne på den anden bredside, C-siden, læses oppefra ned, og indskriften slutter nederst til venstre. Indskriften lyder i oversættelse: ” Toke Troels' søn rejste denne sten efter... god ... og {risbiik} sin broder”. Stenen opdagedes i grunden af en ladebygning i Gylling og har efter A-sidens slidte karakter at dømme tidligere været benyttet som trappetrin eller lignende. Fundår 1839. Står i dag på et muret fundament i Gylling kirkes våbenhus. Datering: 900-1020.

2018 Museal restaurering
Kulturstyrelsen
”Toke Troels’ søn rejste denne sten efter… god … og (risbiik?) sin broder.” Dateres 900-1020. Højde 137 cm, bredde 56 cm. Omtalt 1839, anvendt som trappesten på lokal gård. Bevaringstilstand: Jævn Tilstandsvurdering 2018.

Litteraturhenvisninger  (0)