Østerlarsker-sten 3
Offentlig adgang
Administrative oplysninger

Ansvarligt museum
Bornholms Museum

Kommune
Bornholm

Sted- og lokalitetsnr.
060405-395

Fredningsnr.
5135214

Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere

Printvenlig side
Anlæg og datering  (1)
Runesten, Middelalder (dateret 1075 - 1125 e.Kr.)

Fredningstekst
Østerlarsker-sten 3. Runesten af granit. Stenen er 197 cm høj, 84 cm bred og 18 cm tyk. Sidder som overligger i Østerlars Kirkes norddør. Den øverste del af indskriften er skjult under dørkarmen. Indskriften er placeret på stenens bredside. Indskriften er indrammet i rammebånd med både ydre og indre ramme. Indskriften er en klassisk rejserformel. To brødre har rejst stenen til minde om en tredje afdød bror. Indskriften lyder i oversættelse: ” [A]rnils og Ful[h]uge de lod rejse denne sten efter Thormar, deres broder”. Sidder som overligger i Østerlars Kirkes norddør.
Undersøgelsehistorie  (5)
2009 Museal rekognoscering
Kroppedal Museum, Arkæologi
Runesten "Østerlarsstenen 3". Indmuret som døroverligger i kirkens norddør. Beskrevet i folderen "Bornholmske Runesten".

2015 Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter
Moesgård Museum

2015 Registreringsprojekt/runesten
Kulturstyrelsen
Østerlarsker-sten 3. Runesten af granit. Stenen er 197 cm. høj, 84 cm. bred og 18 cm. tyk. Sidder som overligger i Østerlars Kirkes norddør. Den øverste del af indskriften er skjult under dørkarmen. Stenens placering og tilstand har ikke tilladt en udtagning af stenen. Indskriften er placeret på stenens bredside. Hele stenens bredside kan ikke ses, men det er tydeligt at indskriften er indrammet i rammebånd med både ydre og indre ramme. Indskriften er konturordnet og drejer indad i spiralform. Begyndelsen har været nederst i venstre side. Indskriften er en klassisk rejserformel. To brødre har rejst stenen til minde om en tredje afdød bror. Indskriften lyder i oversættelse: ” [A]rnils og Ful[h]uge de lod rejse denne sten efter Thormar, deres broder”. Fundet i forbindelse med restaurering af kirken. Fundår 1955. Sidder som overligger i Østerlars Kirkes norddør. Datering: 1075-1125 / Ældre middelalder. Runestenen hører til gruppen af bornholmske sten fra overgangsperioden mellem vikingetid og middelalder. Typologisk betragtet hører den til blandt de sene sten i gruppen.

2016 Museal restaurering
Kulturstyrelsen
”(A)mils og ful(h)uge de lod rejse denne sten efter Thormar, deres broder.” Dateres 1075-1125. Længde 197 cm, dybde 84 cm. Opdaget 1955 ifm. restaurering af kirken som overligger i kirkedøren til skibet, hvor stenen endnu er placeret. Bevaringstilstand: God til Jævn Tilstandsvurdering 2016.

2017 Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter
Kroppedal Museum, Arkæologi

Litteraturhenvisninger  (0)