Kongstedmesteren

Weilbach information

Genealogy

Kongstedmesteren, aktiv ca. 1425-1450, kalkmaler.

Biography

Kongstedmesteren er en vigtig repræsentant for den internationale gotik. Malerier i Nordrup og Ottestrup Kirker kunne tyde på, at K. var elev af Morten Maler, især på grund af ornamentikken med f.eks. tegllagte blade i toppen af kapperne, og også i Kirke Stillinge ses reminiscenser af Mortens ornamentik. Det er svært at sige, præcist hvordan relationen har været, eller hvor K. selv tager over. Givet er, at K. ligesom Højelsemesteren har taget indtryk af Unionsmesteren, men han er mere bastant end denne både i sin figurtegning og ornamentik. Ansigterne har tendens til at være tunge og pluskæbede, og det forgrenede og svungne rankeværk er forholdsvis kraftigt med mange blomsterhoveder. Stilen præges af sansen for det pragtfulde med stofrige og mønstrede dragter, men også af en begyndende realisme, der nemt slår over i karikaturen, f.eks. hos bødlerne. Den kan jævnføres med lidt tidligere malerier i S.-Bonnet-le-Château i Burgund. En scene angives undertiden ved et fliselagt gulv, men uden logisk anvendelse, og K. har ikke sans for rum og dybde. I det oprindelige, store kor i Kongsted Kirke har hele udsmykningen en overvældende tæthed af figurer, optrin og ornamentik, mens de bevarede, og måske yngre, malerier i Ballerup Kirke er præget af en let og luftig ornamentik.

Education

Travels

Occupations

Scholarships

Exhibitions

Artworks

Sjælland: Udsmykn. i Ballerup K.; Kirke Stillinge K.; Kongsted K.; Kvislemark K.; Nordrup K.(?); Ottestrup K.(?); Sludstrup K.

Literature

Francis Beckett: Danm. Kunst, II, 1926, 331-35; Danm. K., Præstø Amt, I, 1933; Sorø Amt, II, 1938; Kbh. Amt, I, 1944; Da. kalkmalerier, 1375- 1475, 1985, afsn. 17, 32-38.

Author: Søren Kaspersen (S.K.) Abbreviations Notice: The information comes from the 4th version of Weilbachs Kunstnerleksikon. The editing of the encyclopedia ended in 1994. The information is not continuously updated.