Johannes Junge

Weilbach information

Genealogy

Junge, Johannes, -1406-1428, billedhugger.

Biography

Johannes Junge er i skriftlige kilder nævnt som stenhugger og billedskærer i Lübeck i perioden 1406-28, men intet værk kan beviseligt henføres til ham. Han var muligvis far til de to malersvende Junge i Lübeck, der i 1446 krævede betaling for "en grav, som deres far havde gjort i Danmark". Dette udsagn og en sammenligning med lybske værker, der hypotetisk er henført til J., har begrundet en tilskrivning af dronning Margrethes gravmæle i Roskilde til J. Margretes sarkofag er antagelig udført af et værksted i Lübeck, hvis inspiration af fransk højgotik gav sig udslag i monumentale alabastfigurer, præget af et blødt og levende liniespil, ikke mindst i de rigt draperede dragter med komplicerede foldekast. Et forarbejde er sandsynligvis en kvindebuste i Skt. Annen Museum, Lübeck, der er kasseret på grund af fejl i stenen. Pietá-gruppen fra Sdr. Alslev hører hjemme i samme kunstkreds. Men at det netop er J., der har udført disse værker, forbliver en hypotese.

Education

Travels

Occupations

Scholarships

Exhibitions

Artworks

Tilskrivninger: Dronn. Margrethes gravmæle (1423, Roskilde Domk.); Pietá (ca. 1425, Sdr. Alslev K., nu Nat.Mus., Kbh.).

Literature

W. Paatz: Die lübeckische Steinskulptur der ersten Hälfte des 15. Jahrh. (Veröff. zur Gesch. der Freien und Hansestadt Lübeck, Bd. IX), Lübeck 1929; Danm. K., Kbh. Amt, 1951, 1796-1829; Kirchliche Kunst des Mittelalters und der Reformationszeit, Skt. Annen Mus., Lübeck 1981.

Author: forfatternavn ukendt (P.G.H.) Abbreviations Notice: The information comes from the 4th version of Weilbachs Kunstnerleksikon. The editing of the encyclopedia ended in 1994. The information is not continuously updated.