Genstand

Romersk embedsstol (Sella curulis)

primaryImage
Øverste venstre og nederste højre hjørne mangler. Næserne på de tre fremstillede figurer er slået af. Overfladen på den færdighuggede del af relieffet er slidt, og der er flere mindre afslag. Reliefgrunden og fodskamlen er dækket af tandmejselspor, mens de øvrige genstande er glatte. Omkring disse er en bred konturlinie

Relieffet viser den ene side af en sella curulis, en klapstol, der var et af de øverste romerske embedsmænds værdighedstegn. Stolens kant er på midten dekoreret med fire havuhyrer i lavt relief og for enden med rosetter. Den øvre del af stolebenene er udformet som bagbundne barbarer med frygiske huer. De to kølleformede led er ikke barbarernes højre og venstre ben, men nedre del af selve stolebenene.

Mellem benene ses en rektangulær blok, muligvis en fodskammel. På stolen ligger en pude, der presses let sammen af vægten fra en laurbærkrans. Kransen er foroven smykket med en oval ædelsten. Diagonalt bag laurbærkransen er et sekskantet scepter, der foroven har en portrætbuste. Portrættet har på grundlag af pandelokker og skæg været identificeret som Septimius Severus.

Denne identifikation kan dog ikke fastholdes på grund af busteformen, der snarere peger på en datering til 1. halvdel af 2. årh. e.Kr. Denne datering støttes af udformningen af bladene i laurbærkransen. Busten på sceptret forestiller sandsynligvis Jupiter.
Der har været stillet flere forslag til relieffets oprindelige funktion, bl.a. at det skulle have dekoreret et æresmonument for Caracalla.
Mere sandsynligt er det, at relieffet har smykket et gravmonument over en romersk embedsmand.

Tidligere i Napoli, men siges at være fundet i Rom.
Erhvervet i Rom i 1895 fra Martinettis bo.
Museum: Ny Carlsberg Glyptotek Genstandnummer: IN 1465 Indkomstdato:
Datering: Romerriget, ca. 100-150 e.Kr.
Materiale: Marmor Højde: 91 cm Bredde: 109 cm

Museumssag

Denne genstand hører til følgende museumssag:
Romersk embedsstol (Sella curulis)