Genstand

Heni og hans familie

primaryImage
Blandt ægyptiske kunstnere var der store malere. Man behøver blot at tænke på værker som de berømte "Medum-gæs" i Det ægyptiske Museum i Cairo eller vægmalerierne i de thebanske grave. Glyptotekets besøgende kan se habilt maleri inde i Nekhet-kawis og Gemnis kister (ÆIN 1585 - ÆIN 1586 og ÆIN 1615) og på denne stele, hvor kunstneren har afbildet manden Heni samt hans datter og søn, It og Rehu.

Heni er korthåret, bærer moustache og kortklippet fuldskæg. Omkring halsen har han et bredt smykke og omkring livet en kilt, der rækker til midt på læggene. Han holder en lang stav og et scepter.

Hans søn er afbildet nøgen, sådan som det er almindeligt for ægyptiske børn. Han er kortklippet bortset fra en enlig fletning på hovedets ene side.

Datteren bærer en lang paryk, et bredt halssmykke og en kjole, der rækker fra lige under brysterne til lidt over anklerne. Hun holder en lotus op foran ansigtet.

Mellem personerne er der stablet ofre op. Der er okse- og fuglekød, brød, grøntsager og frugt samt vin eller øl i krukker.

Indskrifterne indeholder foruden den konventionelle offerformular også de tre personers navne samt navnene på Henis moder og kone, Hetep og Sat-Sobek.

Erhvervet i Ægypten i 1908.
Museum: Ny Carlsberg Glyptotek Genstandnummer: ÆIN 1018 Indkomstdato:
Datering: Ægypten, ca. 1990-1785 f.Kr.
Materiale: Bemalet kalksten Højde: 30 cm Bredde: 35 cm

Museumssag

Denne genstand hører til følgende museumssag:
Heni og hans familie