Genstand

Ren-seneb og hans familie

primaryImage
"Forstanderen for herskerens bord" Ren-seneb er som stelens hovedperson afbildet i stort format. Han er korthåret, bærer et bredt halssmykke og et kunstfærdigt arrangement af tre kilte: inderst en kort, derover en længere og yderst en lang. Bag ham står hans datter, og uden for hovedbilledfeltet følger 12 mænd, Ren-senebs brødre og sønner.

Under dette familiegalleri er Ren-seneb afbildet igen, denne gang i mindre format, sammen med sin kone Nehi. Mand og kone sidder side om side ved et offerbord og bliver opvartet af en mundskænk. På gulvet foran offerbordet har parrets døtre og Ren-senebs søster slået sig ned. I registret herunder ser man til højre Ren-senebs fader "borgeren Ankhu" ved et offerbord, og foran ham på gulvet sidder Ren-senebs moder, Senet, og tre kvinder, der synger og klapper i hænderne. Herunder følger en scene, hvor der brygges øl og et billede af en mand, der spiller harpe. Man skal tænke sig, at sangerinderne og harpespilleren synger og spiller rituel musik, medens Ren-seneb, hans kone og forældre indtager deres offermåltid.

Indskriften i det halvcirkulære felt øverst indledes med en såkaldt "anråbelse af de levende", hvor Ren-seneb fra sit hinsides taler til dem, der læser hans stele: "I levende på jorden, alle skrivere, enhver læse-præst, ......, enhver wab-præst, som kommer forbi dette monument på vej mod nord eller syd! Hvis I ønsker, at guderne i jeres hjemby skal prise jer, og at jeres embeder skal gå i arv til jeres børn, skal I sige: "Et offer, som kongen giver...". Det er indledningsordene til en lang række offerformularer, der stiller kongen og en række guder som garanter for, at Ren-seneb vil få de ofre, som han behøver, når formularerne reciteres.

Foran den store gengivelse af Ren-seneb forklarer en indskrift, at Ren-seneb udfører et ritual, der hedder "fire-dobbelt gude-lovprisning". De nedhængende arme og de åbne håndflader er et moment i en bevægelse, han gør under lovprisningerne. Guden er ikke afbildet, men det fremgår af indskriften, at det drejer sig om Min-Hor-Nakht, "mægtige Min-Horus", en særlig form for Osiris' søn Horus i skikkelse af frugtbarhedsguden Min.

Stelen stod formentlig ved Osiris' tempel i Abydos, hvor der også var en kult for guden Min-Hor-Nakht. Ren-seneb nøjedes ikke med denne stele, men opstillede endnu to, som nu findes i Det ægyptiske Museum i Cairo og i Metropolitan Museum i New York. På den ene ser man Ren-seneb over for Min-Hor-Nakht, der må have været hans foretrukne gud. På den anden står han sammen med sin kone og modtager ofre fra sin familie.

Tilhører biskop F. Münters samling.
Deponeret i Glyptoteket 1908 af Københavns biskop.
Museum: Ny Carlsberg Glyptotek Genstandnummer: ÆIN 0964 Indkomstdato:
Datering: Ægypten, omkring 1700 f.Kr.
Materiale: Kalksten Højde: 132 cm

Museumssag

Denne genstand hører til følgende museumssag:
Ren-seneb og hans familie