Genstand

Bage-, brygge- og slagtescene fra Gemnis grav

primaryImage
Træmodellen består af tre åbne gårde omgivet af mure, der er malet grå og således illuderer soltørret nilslam. Oprindeligt var der monteret et halvtag i hele bygningens længderetning, så den ene ende af gårdene var overdækket, men kun svage spor efter halvtaget er bevaret på murenes kant. I den ene ende af bygningen er der en dør, ligesom der er døre mellem gårdene.

"Bikuben" lige inden for indgangen forestiller en stabel kræmmerhusformede bageforme af brændt ler. Under stabelen skal man forestille sig et ildsted, som en kvinde sidder og holder ved lige. Når formene er varme, fyldes de med dej, og brødene bager færdig ved eftervarmen. Resultatet bliver de spidse bit-brød, som tit ses på offerscener. De øvrige kvinder knuser kerner med en pæl og maler mel på et par skrånende kværnsten.

I den midterste gård knuser en kvinde kerner med en pæl, og en mand ælter dej. Den mærkelige figur midt i rummet forestiller en mand, der tramper dadler til saft i et højt kar. Ved siden af sidder en mand og passer en ovn eller et ildsted. Aktiviteterne er de indledende processer ved brygningen af øl.

I den bageste gård strammer en kvinde et reb (der nu er forsvundet) om en okses klove, så den ikke sparker, medens slagteren skærer halspulsåren over, og blodet strømmer ud i slagtersvendens fad. Bagved sidder en mand og rister en fugl over et åbent ildsted.

Bage-, brygge- og slagtescenen stammer fra Gemnis grav, hvor den er fundet sammen med flere andre gravmodeller. Idéen er, at de små figurer skal gøre det ud for rigtige mennesker og forsyne den døde med brød og øl samt okse- og fuglekød, så han ikke skal lide nød i sit hinsides liv. Se iøvrigt ÆIN 1632.

Fra Gemni-em-hats grav ved Sakkara.
Erhvervet 1923 fra Service des Antiquités de l'Égypte.
Museum: Ny Carlsberg Glyptotek Genstandnummer: ÆIN 1631 Indkomstdato:
Datering: Ægypten, ca. 1991-1962 f.Kr.
Materiale: Bemalet træ Højde: 17 cm Bredde: 50 cm Længde: 61 cm

Museumssag

Denne genstand hører til følgende museumssag:
Gemnis grav