Genstand

Bryggescene fra Gemnis grav

primaryImage
I en gård omgivet af høje mure står et lavt hus med fladt tag. Over både huset og gården var der oprindeligt et let søjlebåret tag, der skabte et højt skyggefuldt gårdrum, hvor en øl-brygger står og lægger sidste hånd på sit værk. Med hænderne dybt plantet i en stor sigte presser han væden ud af vådt, gæret brød, som var ægyptisk øls råmateriale. Man skal forestille sig det færdige øl strømme ned i den store krukke, som sigten ligger på. Ved siden af ham står krukker med gærende brød og færdigt øl. Ind gennem døren kommer en mand med to krukker i et åg over skuldrene. Han er på vej efter øl eller bringer vand til brygningen. Oppe under taget hænger der kødstykker til modning eller tørring.

Gemnis slagtere skulle formentlig have stået i det hus, vi ser her med kødstykkerne under taget, medens bryggeren skulle indtage slagterens plads i huset med bagerne og de øvrige bryggere, ÆIN 1631. Hvis man tænker sig en ombytning, ville fordelingen af professioner i husene være den samme som i Meket-res berømte gravmodeller fra omtrent samme tid, hvor slagteren har det høje hus med søjlebåret tag, der svarer til det hér beskrevne, medens bagere og bryggere arbejder sammen i et lavt hus med halvtage og åbne gårde omtrent magen til ÆIN 1631.

Hvis der er sket en forbytning af to scener, skyldes fejlen ikke udgraverne eller Glyptotekets konservatorer. Under fødderne har figurerne pinde, der passer til huller i grunden, og opstillingen er derfor den samme som dengang, da modellerne forlod billedskærerens værksted.

Fra Gemni-em-hats grav ved Sakkara.
Erhvervet 1923 fra Service des Antiquités de l'Égypte.
Museum: Ny Carlsberg Glyptotek Genstandnummer: ÆIN 1632 Indkomstdato:
Datering: Ægypten, ca. 1991-1962 f.Kr.
Materiale: Træ Højde: 40 cm

Museumssag

Denne genstand hører til følgende museumssag:
Gemnis grav